Vác és környéke - A Város


##
##

Vác


Vác a Naszály-hegy alatt, a Duna bal partján helyezkedik el, 7299 ha. területen. Lakóinak száma 35000 fő.

Az első írásos emlék, ami Vácról mint városról tesz említést, a garamszentbenedeki apátság alapító oklevele, 1075-ben íródott.
A város a kezdetektől fogva egyházi központ. A mindenkori püspök egyben a település földesura is volt, ami átal erős befolyással bírt a jogalkotásra, a főpapi udvartartás jelenléte pedig az építészet, a kézműipar fejlődésére, és a kultúrára volt nagy hatással.
Vácot történelme során komoly csapások érték.
1241-ben a tatárok a vártemplomot, a püspöki központ épületeit az oda bemenekült emberekkel együtt fekgyujtották, majd lerombolták. IV. Béla király újjáépítési törekvéseinek köszönhetően a tatárjárás után a várost újraépítették, majd később Váncsa István püspök hívott telepeseket főként a délnémet területről, a lakosság számának gyarapítására. A 14-15. század békét, virágzást hozott , aminek 1544-ben a török hódítás vetett véget.
A török fennhatóság alól 1686-ban szabadult fel a romokban heverő város.
1731-ben az addig felépített Vácon tűzvész pusztított, és a 229 belvárosi házból 198 leégett. Ezután kezdődtek meg a nagy püspöki építkezések, és a város benépesítése.
A város a XVIII. században indult újra fejlődésnek.
A XIX. században Pest és Pozsony között megindul a gőzhajózás, ami nagyot lendít a város gazdasági életén.
1846-ban megépül az első magyar vasútvonal Pest és Vác között, ami hozzásegítette a várost, hogy a XX. századra ipari és iskola várossá, valamint igazgatási központtá fejlődjön.

Miért érdemes idelátogatni?

##
##
Mert Barokk főtere, kiépített Duna-partja, műemlékei és múzeumai kedvelt turista látványosságok.
A történelmi belvárosban számos műemlék és műemlék jellegű lakóház található, melyek nagy többsége barokk, de klasszicista, eklektikus és romantikus stílusban épültek is vannak köztük, általában egy, és kételemeletesek.
A város bővelkedik olyan látnivalókban is, melyek nem műemlékek. Több helyi védettségű épülettel is büszkélkedhetünk, és sok a megtekintésre méltó, sajátos váci épület és építmény. Ilyenek többek között az Evangélikus templom, a Dercsényi-ház, a Zenepavilon, a Duna-parti öntöttvas Feszl-rács is.
##
##


##
##
A városban meleg vizű strand és uszoda várja az idelátogatókat.

Vác is a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének része.

A város hivatalos honlapja: www.vac.hu


GödFöldrajzi elhelyezkedése:
a budapesti Lánchíd budai hídfőjétől 24 kilométerre fekszik északi irányban a Duna bal partján. Valójában a 22. km-nél kezdődik és a 27. km-nél ér véget a település. Nyugat-kelet irányban 2 km a szélessége. Dunapartja 5,9 kilométer hosszú.
Göd 1999. július 1-től város.

A gödi termálfürdő egész évben nyitva áll a vendégek előtt. A gödi termálvizet a szakhatóságok gyógy,- és ásványvízzé minősítették. Három dunai strand nyújt felüdülést a nyári szezonban.
A két önkormányzati általános iskolában közel 1.450 diák tanul. A város kulturális és egészségügyi ellátottsága a kornak megfelelő.

Az elkészült hatalmas golfpálya és sportcentrum, valamint az ötcsillagos Pólus Palace Hotel ismertté teszi Gödöt külföldön is, melyhez az európai színvonalúra fejlesztendő melegvizű strand is hozzá fog járulni.

Forrás: A város honlapja: www.god.hu

DUNAKESZIA város a főváros északi kapujában található, dinamikusan fejlődő 30 ezres lélekszámú település. Kalandos története az első írásos feljegyzés tanúsága szerint közel 750 évvel ezelőtt kezdődött. Többször vált lakatlanná, de a sors kegyelméből újból és újból vállalkozó szellemű emberek telepedtek itt meg, hogy megalapozzák életüket és jövőjüket.

Talán még az itt lakók közül is kevesen tudják, hogy az ország első, Budapest és Vác közötti vasútvonalán egyetlen közbenső megállót létesítettek, s ez Dunakeszi volt. S Dunakeszi volt Magyarországon az első település, ahol paradicsomot termesztettek, s e mára már meghonosodott növénykultúra avatott mesterei generációkon át éltek közöttünk. S itt rendezték az egykor legendás alagi lóversenyeket. Hány és hány díjnyertes ló és lovas került ki az itteni istállóból. S milyen öröm sokak számára, hogy néhány évvel ezelőtt újra benépesülhetett az alagi lóversenypálya, s újra versenyeket rendeznek rajta. Nem tudom, Önök között hányan fedezték már fel, hogy a gondosan felújított Inter City vasúti kocsik mindegyikén egy tábla arról árulkodik, hogy a felújítást Dunakeszin végezték.-olvasható a város hivatalos honlapján.

Forrás a város honlapja:www.dunakeszi.hu


Mondj egy tippet, küldj hírt, érdekességet, programot nekünk!

Médiaajánlat - Impresszum - Adatvédelem
Sitemap

Counter

websas.hu

© 2002-2012 varosunk.hu - Minden jog fenntartva!

Készítette: Gyurmó

freeaudit.hu

eXTReMe Tracker