Technológia

Hogy működik a Bluetooth?

A Bluetooth lehetővé teszi zenehallgatás, beszélgetés telefonon, számítógépes fájlok átvitelét és videojátékok lejátszását. A Bluetooth mindezt anélkül teszi, hogy fizikailag csatlakoztatva lenne egy eszközhöz, így megtakarítva a vezetékeket és kábeleket. Mivel a Bluetooth úgy működik, hogy csendesen összekapcsolja az elektronikus szerkentyűket, könnyű elfelejteni, hogy egy lenyűgöző technológia maga. Miközben a Bluetooth mögött álló technológia lenyűgöző, ez nem varázslat.

Hogyan működik

A Bluetooth-kapcsolat működésének megértéséhez használjunk példát arra, hogy a vezeték nélküli technológia hogyan csatlakoztathat vezeték nélküli telefont egy vezeték nélküli hangszóróhoz. Először is, minden eszköznek Bluetooth-kompatibilisnek kell lennie, azaz minden eszköz Bluetooth-kapcsolattal rendelkezik, amely hardver és szoftver komponenseket igényel. A hardverből egy antennával felszerelt számítógépes chip, amelyet mind a küldő, mind a fogadó elektronikus készülékekbe telepítettek, egyaránt kisugárzott rádióhullámok egy meghatározott frekvenciatartományába küld és fogad adatokat, a 2,45 GHz-es tartományban. A szoftver elolvassa a bejövő jelet és lefordítja az adatokat, mielőtt elküldi a többi eszköznek.

bluetooth logo

Egy olyan esetben, mint egy vezeték nélküli hangszóró, a vezeték nélküli telefon képes hangfájl-információkat küldeni olyan formátumban, amelyet a Bluetooth-képes hangszóró képes értelmezni. Ha a hangszóró értelmezi a jelet, más jelzőket is elolvashat, például a hangerő intenzitását és a hangsáv vezérlőit, amelyeket a telefonról a hangszóróra küld. Ha két vagy több eszköz van felszerelve a Bluetooth eszközzel, az egyik jellemzően felfedezhető. Ez azt jelenti, hogy az eszköz vagy eszközök megjelenhetnek a Bluetooth-képes készülékek listáján a vezeték nélküli telefon vagy más vezérlő eszköz küldési fogadó tartományában.

Bluetooth az okostelefonon

A telefon-hangszóró példája alapján a vezeték nélküli hangszórót a telefon észleli, és a hangszórót Bluetooth-képes telefonnal vagy más típusú vezérlővel vezérelheti. Ez a hangszóró vagy egy másik Bluetooth-kompatibilis eszköz működik, és rádiójelet küld, amely elegendő adattal rendelkezik ahhoz, hogy értesítse a közeli Bluetooth-eszközöket a jelenlétéről és a képességeiről. Ezen a ponton csak meg kell mondania a telefonodnak, hogy csatlakozzon, és a két Bluetooth-kompatibilis eszköz hozzon létre egy személyes hálózatot.

Innentől kezdve a két Bluetooth-eszköz most már tudja, hogy az egyes eszközökhöz tartozó egyedi cím alapján minden egyes eszközhöz tartozó jelhez csatlakozik. Nem releváns, hogy milyen más jelek jöhetnek egy hasonló hullámhosszon, és milyen hullámhosszon működnek az előzőleg csatlakoztatott eszközök, a csatlakoztatott eszközök mindig képesek lesznek észlelni, olvasni és elküldeni a megfelelő jeleket. A Bluetooth jeleknek meglehetősen korlátozott hatótávolságuk van, amelyet szándékosan úgy terveztek meg, hogy megakadályozzák az egymásnak ellentmondó adatok megpróbálását a nagy területek kezelésére, és zavarják a többi vezeték nélküli eszköz közötti kommunikációt. Másképpen mondta, a csatlakoztatott hangszóró mindig tudni fogja, hogy a telefon az eszköz próbál hallgatni Barry Manilow, anélkül, hogy megpróbálná megítélni.

Technikai feltételek

A Bluetooth technológiának köszönhetően a Bluetooth technológia az engedély nélküli ISM-ben működik, ipari, tudományos és orvosi sávban 2,4-2,485 gigahertzig, frekvencia hoppolással, szórt spektrummal, teljes duplex rádióhullámú jelzéssel, 1600 komló sebességgel /második. Ha a szemeid mára már átlapolódtak, eltörheted a techno zsargont, hogy pontosan megnézhesd, hogy a Bluetooth-képes fülhallgató hogyan tudja, mikor és hogyan hívja fel a mobiltelefonodat.

A Bluetooth zsetonok olyan hullámhosszakat állítanak elő, amelyek olyan rádióhullám tartományon belül működnek, amelyeket kifejezetten erre a rövid távú kommunikációra különítettek el. Azonban néha problémát okoz, ha mindig ugyanazt a frekvenciát használja, ami azt eredményezi, hogy más vezeték nélküli eszközök ugyanazon frekvenciákon vagy azok közelében működnek, hogy néha jelzéseket szüntessenek meg. Más elektronikus eszközök is megtalálhatók ugyanazon frekvenciákon, mint a baba monitorok és a vezeték nélküli telefonok.

Annak elkerülése érdekében, hogy a jelinterferencia potenciális problémát okozzon, a rádiójel szélesebb frekvenciatartományban terjed ki. Ehhez a jel a frekvencia sáv körül mozog vagy ugrál. Ez kb. 1600 alkalommal másodpercenként történik Bluetooth-kompatibilis eszközökkel. Ez a folyamatos rádióhullám-változás úgy van megtervezve, hogy megakadályozza, hogy a következetes jel sem zavarja a Bluetooth eszköz jelét több mint 1/1600 másodpercig.

A Bluetooth eszközök kétféle módon képesek szinkronizálni: teljes vagy részleges duplex kapcsolat használatával. A teljes duplex jel azt jelenti, hogy az összes Bluetooth-kapcsolt eszköz egyszerre képes kétirányú beszélgetésre használt jelek küldésére és fogadására. A fél duplex jelek, mint például a walkie-talkies, szintén lehetővé teszik mindkét fél számára, hogy beszéljen és hallgasson, de ne csak egyszerre.